Правила

С цел по-доброто протичане на всяка игра ние назначаваме минимум един човек за Рефер. Реферът ще бъде този, който дава началото на играта, спира играта за проверка на евентуално попадение, решава спорове възникнали в процеса на играта и слага край на същата. Както във всяка игра, решенията на Рефера не трябва да бъдат оспорвани!

Даден участник е вън от играта, ако бъде уцелен с пейнтбол топче и в следствие на удара то остави солиден отпечатък. Попадението може да бъде по дрехите, маркера или друга част от екипировката. Няма значение дали участникът е уцелен от играч от неговия или опониращия отбор (friendly fire).

Когато има попадение, играчът веднага трябва да извика “Вън” или “Убит”. Трябва да вдигне маркера над главата си и да продължи да вика “Вън” или “Убит”, след което трябва да напусне игралното поле по най-краткия и безопасен маршрут.

Когато елиминиран играч напуска игралното поле, той няма право да разговаря с останалите участници (Dead Man Walking).

Играч не се счита за отстранен в следните случаи:

Ако смятате, че сте уцелени можете да извикате Рефера за проверка, като викнете “Проверка”, това е неговата работа. Но ако играч извика “Вън” или “Убит”, защото той мисли че е уцелен от пейнтбол топче без да е извикал Рефера за проверка, той незабавно трябва да напусне игралното поле по най-краткия и безопасен маршрут. Дори и ако играчът разбере, че не е уцелен, но е извикал вече “Вън” или “Убит” той трябва незабавно да напусне игралното поле. Когато се извика Рефера за проверка, играта спира докато същият не изясни ситуацията.

Ако някой играч си смени позицията през времето на проверката Рефера има право да го елиминира.

Когато двама или повече играчи се уцелят едновременно, всичките се считат за елиминирани.

При игрите с ограничение на времето Реферът е този, който го следи. Игрите с ограничение на времето са с цел по-агресивното им протичане.

Дава се задължителна почивка между игрите с цел презареждане на муниции, СО2 и т.н.

Когато игрите са “Пази знамето” само един играч може да пази флага. При евентуално отстраняване на този играч знамето остава на позицията на елиминирането.

Играчите нямат право да преместват барикадите.

Всички пейнтбол топчета трябва да бъдат закупувани от организатора. Не е разрешено носенето на собствени пейнтбол топчета. Можете да закупите топчета от Рефера. Играта няма да бъде спирана за тази цел. Рискът да бъдете уцелени докато презареждате си остава Ваш.

Всеки отбор трябва да има Капитан. Капитаните ще се събират при Рефера за последни инструкции преди началото на играта.

Играта започва, когато Капитаните на двата отбора дадат сигнал на Рефера, че са готови за начало.

Всяко игрално поле има граници. По време на игра, ако даден участник напусне ограничената зона, автоматично ще бъде елиминиран от играта от Рефера.